Isnin, September 14, 2015

BILA RASA GEMBIRA TEPUK TANGAN

Ehem..tba2 hari dtg mood utk tlis blog..dah lama xsinggah blog nie..hehe..
sja ja tlis sbb nk express kn rasa happy sbb dh berjaya melupakan seseorg..yeay!
im not dreaming in the wonderland anymore,im in my real world..happy sngt2..

soal study? hmm,i think much better than before. i can achieved what im targeting. now nobody disturbing me.. i feel sooo freee.. sesungguhnya belajar tu lebih penting drpd mengharap benda yg xpasti right? contohnya mengharap seseorg tp xbererti dan xbermakna...
knpa la perlu ada prkenalan yg sbegitu...penantian yg hancur dan tlh berakhir..org kta bygone be bygone...

so, aku rsa cinta jarak jauh dan xprnah jmpa tu adalah sesuatu yg sia2, restu ibu bapa pn xdpt..hmm, we dont know the true colour of people right. world nowadays were very hard to trust a people. betullah kata mak, "kita nie xblh percaya 100% kt org sbb kita xtau apa niat dia yg sbenar"
skrg aku rsa bebas hidup tnpa texting with somebody, my family and my study is my priority..

selamat tinggal cinta yg sia2... selamat dtg cinta yg sbenar.. (cinta Allah, Rasulullah, keluarga dan bakal zauj(ehem)sengaja :) ) haha...

apa yg aku merapu nie???
haha...k bye...


2015 is awesome.......

happy with roomate

jgn jeles sy gembira :D
:P
enjoy...
 
love our self  first before love someone else.. :)

Selasa, April 07, 2015

Tentang perasaan aku😥

Assalamualaikum...dah lama tak update blog nie tapi ttba hari nie rsa nk update jugak....hmm,seriously aku xfham dgn prasaan aku skrg..bila kta dh lama berkwn ngn seseorang kta nk jgak tgk org tu show effort, ikhlas x dy ngn kta syg x ngn kta kn...dlm kes aku nie,aku rasa dah lama aku kwn ngn dy...hampir 5tahun,setia kt dy tp aku prnah rsa down..pernah rsa sia2 xdihargai..aku dh lama cuba bertahan..aku pn syg dy sebenarnya tp bla dh lama2 bla xnmpk daya usaha dy utk jmpa mak ayah aku utk jmpa aku tu,hmmmmmmm..aku kwn ngn dy dkat 5taun tp aq xpnah face to face dgn dy...call vcall ws skype...tu ja la...sbenarnya aku tringin nk jmpa dy sngt2 tp dy slalu bg alasan mcm2...bla ckp psal nk jmpa mesti aq yg kna mrah...okey,fine...xpa la,aku xkisah...tp skrg nie,hati aku dh mati dh rsa hilang rsa syg tu...wlaupun xdeclare couple aku rsa rapat sngt dgn dy...xtau knpa...mungkin aku sunyi lpas arwah meninggal,aku layankan aja..skrg aku rasa aq dh jmpa pgganti,dekat...org yg aku nampak,org yg aku knal...bkn knal di alam maya tp face to face...aku tertarik dgn dy sbb dy mngingatkan aku kt arwah...aku mmng nk pganti yg sma mcm arwah..sbenarnya aku nk dihargai,bkn aku nk mntk apa dr segi material...aku cuma nak rsa diprotect aku nk dy kawal aku,aku nk dy rasa cemburu bla aku rpat dgn org lain tp dy xambik kisah pn...blh plak dy ckp hak awk nk kwn dgn spa2 pn dy xkisah,langsung xcemburu...lg satu bla nk ckp psal msa dpn pn dy xkisah,langsung xmmbimbing aku...bnda yg pnting bg dy nk bljr tggi2...mmng la bgus bljar tggi2 tp....ntah la xtau nk ckp mcm mna...sbenarnya,aku dh bosan hidup mcm nie...knal di alam maya dan xda usaha nk face to face...xda usaha nk jadi serious...aku nak lelaki yg gentle mcm arwah...aku rasa dah give up dgn hubungan alam maya nie....aku nak rasa bahagia yg sbenar...bkn dlm alam maya...aku rsa aq nk lupakan smua bnda psal alam maya nie...sbb aku xtau jodoh dgn spa...mungkin dgn manusia mungkin dgn kmatian...

Khamis, Januari 16, 2014

Soal Jodoh..

Secara umum yang kita tahu, tanda-tanda jodoh adalah keserasian, saling memahami, masing-masing bertanggungjawab dan saling bertolak ansur. Itu adalah secara asasnya.Bukan senang untuk membicarakan soal jodoh kerana ia milik Allah. Macam mana pun manusia boleh merancang dan berusaha, selebihnya hati kita harus kuat menyerahkan soal jodoh kepada Allah. Orang kata cinta tidak selalu bersama jodoh, tetapi jodoh selalu bersama cinta.. Tidak semestinya! Kisah cinta nyata bukan macam kisah cinta dalam novel. Tidak semestinya sesuatu perkahwinan itu membahagiakan. Mereka ada jodoh, tetapi mereka masih tiada cinta. Jadi jangan terlalu menekan atau mempercayai sesuatu mitos. Jadi apa yang penting sebenarnya adalah cinta dan jodoh. Ia harus datang bersama. Jika sesebuah cinta itu tidak ada dalam hati seseorang, sampai bila-bilalah dia tidak akan ada. Cinta boleh dipupuk? Adakah ia benar? Bagi saya, jika cinta itu dipupuk bermakna ia bukan semula jadi. Dipupuk bermaksud kita berusaha menekan diri kita melakukan sesuatu yang bukan asalnya kita mahu. Boleh kalau nak cuba. Tapi seeloknya cinta itu datang dari hati secara semula jadi. Barulah sesuatu cinta itu akan kekal. Berbalik kepada persoalan cinta dan jodoh. Memang kita tak tahu apa akan jadi pada masa akan datang, tapi Allah sebenarnya dah tunjuk pada kita secara halus siapa jodoh kita. Tak percaya? Pernah tak korang dengar atau berdepan dengan situasi macam ni:- “Hisyh, asyik asyik terserempak dengan dia je, hari-hari pandang muka dia je”, “Dulu saya cari jodoh di tempat yang jauh, rupa-rupanya dia selama ini dekat dengan saya!” Ha, tu apa tandanya? memanglah tidak semuanya betul mereka yang selalu terserempak bersama tu memang berjodoh, tapi kebanyakkannya macam tu kan? Cuba perhatikan mereka yang berpasangan, kebanyakkannya dari bidang yang sama atau dekat-dekat. Paling tidak pun mempunyai minat yang sama secara kebetulan. Contohnya macam seseorang di bidang perniagaan akan mendapat jodoh dengan orang yang minat berniaga dan seseorang doktor akan bertemu jodoh dengan seorang peguam mungkin. Ini hanya kemungkinan, tidak semua, tetapi banyak yang berlaku. Jodoh itu milik Allah, tapi ia dicipta khas untuk manusia agar kita dapat menikmati nikmat bahagia hidup di dunia ini bertemankan seseorang yang sangat kita sayangi. Ada orang yang dapat jodoh dengan orang yang dicintai, ada yang tidak. Semua itu kuasa Allah, kita tak layak mempersoalkannya. Tetapi kita boleh belajar daripada pengalaman yang kita dapat. Bila dah dapat jodoh dengan seseorang yang kita cinta tu, jagalah elok2. Allah telah mengurniakan jodoh kepada setiap manusia. Orang lain yang terlalu berharap tak dapat, tapi korang dah dapat. Kenapa kena sia siakan? Hargai apa yang ada sekarang. Takdir memang takdir tapi usaha tetap usaha. Persoalan jodoh itu sangat sulit, tetapi manusia boleh mencuba dan terus mencuba. Allah tidak kejam. Dia Maha Menyayangi. Pasti Dia akan mendengar setiap doa dan rintihan kita sekaligus menghadiahkan jodoh yang terbaik untuk kita semua, InsyaAllah.

Sabtu, Januari 04, 2014

happy birthday to abg mizi (Allahyarham)

Assalamualaikumm,lama xupdate blog nie... hmmm,feeling sad sngt2..kemarin birthday arwah abg mizi,3/1/2014 - umur dy dah genap 22 tahun...mimi rindu,walau pn dh dkat 5taun kta berpisah mimi ttap sygkan abg mizi smpai bila2..mimi rindu..susahnya nk dpt org yg mcm abg,knpa abg tggl mimi???sedih sngt rsa hati nie..sayang mimi kuat kat abg,ssah sngt nk lupa abg,mimi xtau psai pa..klau mimi mati blh dak???:( hmmmm

Selasa, November 12, 2013

SURVEY SUBJEK APA YANG AKAN DIPELAJARI DALAM KOS DIPLOMA PENTADBIRAN AWAM..

NAHHHH...AMEKAWW...HUHU DPA is a programme that covers multiple disciplines such as Administrative Law, Quantitative, Sciences, Accountancy and Economics. Campus Offering Full-Time Programme Melaka Kedah Sarawak Sabah Terengganu course outline Semester1 Introduction to Political Science Introduction to Interactive Multimedia Business Mathematics Principles of Management Fundamentals of Islam Consolidating English Skills Co-Curiculum I Semester 2 Accounting I Islamic Thought and Civilisation Government and Politics Principles of Public Administration Micoreconomics Preparatory Course for MUET Co-Curiculum II Semester 3 Acconting II Islam and Management Macroeconomics Malaysian Legal System Introduction to Public Sector Personnel Administration English for Academic Purposes Semester 4 Administrative Law Business Statistics Fundamentals of Entrepreneurship Introduction to Public Sector Quality Management Malaysian Politics English for Occupational Purposes Semester 5 Local Government Administration Industrial Relations Public Financial Administration Current Affairs in Southeast Asia Development Administration Business Law job oppurtunities Graduate from this programme shall hold the post of Administrator in either public or private sectors. further studies. as a pre-requesite to proceed to a bachelor in Economy, Managemat, Administration and Law

Saya Adalah Bakal Siswi.. (UNIVERSITY STUDENT )

UiTM memanggil aku... aku xsangka aku akn dpt msuk u sbb aku rsa aku bkn bdk pndai tp aku slalu berdoa kpd Allah spaya Dia mmberi jln yg terbaik utk aku... Dlu aku isi upu tp aku dpt kos pmbuatan roti ja,tu pn bkn kt u tp IKBN ja kt Terengganu.. eh??ntah la,da lupa.. xminat la aku kos cmtu..so,aku masuk la tingkatan 6,klas SEJARAH ok! aku suka klas nie sbb ckgu2 smua sporting,bljar pn relax..xda masalah la kt tingkatan 6 nie...Tapiiiii..... bla dk kt tingkatan 6 nie mlas gila nk study,asyik main2 ja,dlm klas bla ckgu xmsuk asyik on9,smbang,mkn...study??? bla study last minit,tggu nk dkt exam bru study...eh,mcm nie ka plajar PRA-U??? bkn mcm nie kn,spatutnya bdk PRA-U nie ulat buku..bkn ulat muka buku...kn3?? menyesal x study btul2 kt SMK POKOK SENA, kedah nie...spatutnya lpas STPM trus DEGREE tapi...aku..?? turn to back amik diploma blik disebabkan result aku yg sngt hampeh dh terukk gila2... nk tau result aku... hmmm...nin dia haaaaa.... SEM1 yg msih di awang-awangan tu adalah.............1.67,grrrrr!!! SEM2,time nie duk gila fb,hari2 ngadap laptop and as a result the pointer jump into the bottom of the ocean haaaa... only 0.67 ja... time nie aku insaf wt sketika,muhasabah diri then amik kputusan utk repeat paper..aku p BANK (BSN) mula2,aku bli pin utk repeat tp ada org bgtau aku blh bli pin utk UITM second intake,lma jgak aq dk pkiaq kt bank tu..last2 terbuka PINTU HATI AKU nk bli pin utk UITM tu.. so,lpas aku bli,blik rumah smyg zohor,mntk ptunjuk ALLAH dan aku isi la dgn lafaz BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM>>>masuk portal UITM.. aku bknlah mengharap sngt..beberapa bln lpas tuu...result kluar,hahhhhhh...menjerit aq kegembiraan sbb dpt masuk U...Alhamdulillah,aku masih diberi pluang utk msuk k UNIVERSITY... :D aku dpt kos PENTADBIRAN AWAM..kampus tetap dkt UITM SEREMBAN tp transit di UITM MERBOK..dan hari SABTU tanggal 16 NOVEMBER aku akn mendaftar sbgai pelajar di uitm merbok/ MAHASISWI.. hehe... aku bertekad! lpas nie aku nk bljar bersungguh2..xmau main2 dah... aku nak BALAS JASA MAK AYAH dan TOK WAN aku... AKU NAK JADI ORANG YANG BERJAYA DUNIA DAN AKHIRAT...AMINNNN..... Semoga aku diberkati dan dilimpahi rahmat ALLAH SWT...

Jumaat, Oktober 12, 2012

Hang Out dengan Kawan-kawan :)

Assalamualaikum... Hello,hello dan hello...lama x update blog nie..busy memanjang sejak akhir2 nie,mklum lah, bdak sklh mcm nie la..exam sem 1 is around the corner plak...hmm,ok..maka dgn itu mimi dan kwn2 enjoy2 dlu tenangkn fikiran sblum nk exam nie...di hari kmi smua ada seminar teknik menjawab ari tu, kmi smua mengambil ksempatan untuk berkumpul bersma-sma...hari yg pling best sbb kmi semua brgabung..6R1,6R2 dan 6R3... walaupun klas lain2,chemistry antra kmi smua ada.. :)

 nie kami kt sentosa regency hotel.. seminar lah sngt kan..:)

tiqah,yon n mashitoh

mimi n mira

with farah amani comel


lepas abis seminar tu kami smua p CP...main bowling lah,karaoke la..happy sngt nie..



 kami mmng sweet..hihi (perasan sat)

with 6R1 mmbers..

with si ecah..

 nie fafad ngokngek..hihi
fad n mashitoh..

tuan pnya blog mencelah sbntar.. :)

fad n nisak..


2org shabat baik..

pipah,me and yati..
with amalina..

eh,again..

kmi kmbar.. <3
 dila,iqa n me

 with azran..

 with miji

nabilah n mimi

eh,tgk nie org yg pkai bju kurung pn blh main bowling jgak....